Факти и работни листове за лемур

Лемури са видове примати, ендемични за Мадагаскар. Те принадлежат към подреда Стрепсирхайн. Според Международния съюз за опазване на природата те са най-застрашените видове бозайници в света, като 94% от видовете са в Червения списък на IUCN.

Вижте фактическия файл по-долу за повече информация за лемурите или като алтернатива можете да изтеглите нашия 22-страничен пакет работни листове Lemurs, който да използвате в класната стая или домашната среда.



Основни факти и информация

Етимология и разпространение

  • Думата лемур идва от латинската дума lemures, която означава „духове на мъртвите“.
  • В римската митология лемурите се отнасят до нощен и бавен лорис. Думата в крайна сметка се отнася до това, което сега познаваме като лемури.
  • През 1758 г. Карл Линей назовава лемурите като официален род.
  • Линей включва три вида: Lemur volans, Lemur tardigradus, известен като червения лорис, и Lemur catta или лемура с пръстени опашки.
  • Те са примати на стрепсирхайн. Други стрепсирини са лори, галаго и пото.


Местните жители на Мадагаскар

  • Лемурите са местни и ендемични за Мадагаскар, четвъртият по големина остров в света.
  • Те също живееха в Африка, но се състезаваха с маймуни за храна и ресурси.
  • Когато Мадагаскар се отдели от Източна Африка, лемури, монтирани върху плаващи дървета и други плаващи предмети, за да стигнат до Мадагаскар.


  • Лемурите са окупирали целия остров, докато хората са пристигнали преди около 2000 години.
  • Сега лемурите живеят само на 10% от площта на острова поради преустройство на земя за селскостопанска употреба.
  • Сезонният климат на Мадагаскар е направил лемурите адаптивни същества.


  • Лемурите са развили черти и навици, които са за разлика от другите примати, като хибернация, съхранение на мазнини, активност през деня и нощта, спазване на строги сезони на чифтосване и размножаване и събиране в малки групи.
  • Лемурите са дървесни същества, което означава, че живеят на дървета.
  • Повечето лемури прекарват по-голямата част от живота си на дървета.
  • Поради дървесния си начин на живот, ръцете и краката им са много пъргави и гъвкави.
  • 94% от видовете лемур са включени в Червения списък на IUCN като застрашени.


  • 49 вида се считат за застрашени.
  • 24 вида са критично застрашени.
  • Основните заплахи за лемурите включват лов, екзотична търговия с домашни любимци и най-вече загуба на местообитания, причинена от изменението на климата и дърводобива.

Физически характеристики

  • Има различни размери на лемурите - от най-малкия примат до един от най-големите.


  • Лемурите имат малко съотношение мозък към тяло.
  • Подобно на повечето примати, лемурите имат пет пръста на всяка ръка и пет пръста на всеки крак.
  • Имат плоски нокти.
  • Вторият пръст на лемура често се използва за поддържане и се нарича „тоалетен нокът“.
  • Ноктите на лемур също могат да се използват като защита, когато са нападнати.
  • Опашката на лемура е толкова дълга, че има повече от половината от техния размер.
  • Техните опашки се използват за комуникация и баланс.
  • Дългите им задни крайници ги правят страхотни при скачане.

Социални характеристики

  • Лемурите са социални.
  • Групи лемури се наричат ​​войски.
  • Лемурите комуникират с други лемури, използвайки аромати.
  • На китката на лемура има ароматни жлези.
  • Понякога те размахват аромати, използвайки опашката си, за да общуват.
  • Мъжките лемури се състезават помежду си и използват ароматните си жлези, за да издават миризливи аромати през опашките си.
  • Печели лемурът с най-миризлива опашка.
  • Лемурите достигат зрялост на двегодишна възраст.
  • Лемурите хибернират, когато храната е оскъдна.
  • Лемурите процъфтяват в плен.
  • Продължителността им на живот може да бъде до 18 години.

Женско господство

  • Женските лемури са свирепи и социално доминиращи над мъжете.
  • Женските лемури ще грабят храна от своите партньори.
  • Мъжките няма да ядат, ако женските не са яли първи.
  • Жените също могат да хапят партньорите си от мъжки пол, да ги преместват от място за спане или да ги удрят.
  • Те също така могат да се възпроизвеждат по-малко, ако е необходимо.
  • Женските раждат бебе лемури, наречени малки.
  • Една жена може да роди едно до шест бебета наведнъж.
  • Женски лемур се нарича принцеса.

Диета

  • Типичната им диета се състои от плодове и листа.
  • Плодовете тамаринд са едни от любимите им и могат да съставляват половината от консумацията им, когато живеят близо до тях.
  • Известно е също, че ядат цветя, насекоми, дърво и кора.
  • През деня лемурите обичат да се слънчеви бани.
  • Лемурите са в състояние да забавят метаболизма си, когато храната е оскъдна.

Други факти

  • Синеоките лемури са един от двамата примати, освен хората, със сини очи.
  • Проучване от 2018 г. показва, че резултатите показват, че умните лемури са склонни да привличат вниманието на своите колеги лемури.

Видове лемур

  • Гигантски лемур на име Megaladapis edwardsi е описан от Американския природонаучен музей с размер на малко възрастно човешко същество.
  • Пръстеноопашатите лемури (Lemur catta) са активни на земята през повечето време, повече от всеки друг вид лемур.
  • Лемурът на джуджетата мишка (известен също като лемур на мишка пигмей) е най-малкият вид лемур.
  • Мишката джудже тежи само 30 грама и е с дължина 2,5 инча. Опашката му добавя до 5 инча към дължината си.
  • Лемурите на мишките са нощни.
  • Сифака е един от най-застрашените примати.
  • Ай-ай лемурът често се лови, хваща в капан и убива поради суеверни вярвания, че те са свързани със зли духове.
  • Ай-ай има зъби като на гризачи и много тънък среден пръст.
  • Съществуват два вида руми лемури: червеният лемур (Varecia rubra) и черно-белият лемур (Varecia variegata).
  • Руфираните лемури са важни опрашители на растенията.
  • Индри, известен още като бабакото, е един от най-големите лемури и може да тежи до 15 килограма. Има изправена стойка, когато се катери по дърветата.

Lemur Worksheets

Това е фантастичен пакет, който включва всичко, което трябва да знаете за лемурите в 22 задълбочени страници. Това са готови за използване работни листове за лемури, които са идеални за обучение на студенти за лемурите, които са вид примати, ендемични за Мадагаскар. Те принадлежат към подреда Стрепсирхайн. Според Международния съюз за опазване на природата те са най-застрашените видове бозайници в света, като 94% от видовете са в Червения списък на IUCN.



Пълен списък на включените работни листове

  • Факти за лемура
  • Предоставете смисъла
  • Всичко за Мадагаскар
  • Истински любопитни факти
  • Тя е шефът
  • Какво е примата
  • Профили на лемур
  • Помогне! Ние сме застрашени!
  • Надпис Това
  • Виж! Лемур!
  • Лари Лемурът

Връзка / цитиране на тази страница

Ако се позовавате на някое от съдържанието на тази страница на вашия собствен уебсайт, моля, използвайте кода по-долу, за да цитирате тази страница като оригинален източник.

Факти и работни листове за лемур: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 20 ноември 2018 г.

Връзката ще се появи като Факти и работни листове за лемур: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 20 ноември 2018 г.

Използвайте с всякакви учебни програми

Тези работни листове са специално разработени за използване с всяка международна учебна програма. Можете да използвате тези работни листове такива, каквито са, или да ги редактирате с помощта на Google Презентации, за да ги направите по-специфични за вашите собствени нива на способностите на учениците и стандартите на учебната програма.